FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

De verscheidenheid aan vrouwelijke componisten

De componiste Dora Pejačević waarvan de liederen bij Internationaal Festival Vocallis gespeeld worden

Wist u dat Internationaal Festival Vocallis in 2019 van liefst 51 vrouwelijke componisten vele werken heeft gespeeld?

Vanuit het thema – gekozen i.v.m. 100 jaar actief vrouwenkiesrecht in Nederland – waren er werken van 51 verschillende vrouwelijke componisten geprogrammeerd, uitgespreid over 17 dagen op 29 verschillende bijzondere plekken op 16 plaatsen in Zuid- Limburg.

Ruim 100 musici werkten mee aan het festival. In totaal waren er 3265 bezoekers waarvan ruim een kwart jonger dan 19 jaar.

Tel daarbij op het feit dat verscheidenen werken van diverse componistes voor het eerst in Nederland klonken, dat van de helft van de componistes bijna nooit iets in Nederland te horen is dan is het billijk te constateren dat Festival Vocallis op artistiek gebied in ieder geval voorop loopt qua originaliteit en vernieuwing.

Voor het eerst kon men in Nederland in zo’n korte tijd zo’n verscheidenheid aan werken van zo veel vrouwelijke componisten beluisteren. De programmering en het laten klinken heeft zeker bijgedragen aan waardering van desbetreffende werken van vrouwen.

Veel concerten werden vooraf gegaan door een korte voordracht van iemand uit de politiek of bedrijfsleven die een vrouw benoemde, die ertoe doet. Zo ontstond een canon van vrouwen die zich onderscheidden buiten de muziek.

Dit jaar staat de componiste Dora Pejačević centraal. Er zullen meerdere werken van haar tijdens het festival te horen zijn.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn