FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Film: Alive inside – een documentaire over de kracht van muziek

Woensdag 2 november 19.30 uur

Lumière, Bassin 88, Maastricht
Kaarten bestellen via Lumière Cinema

Met de vergrijzing neemt in de westerse wereld het aantal mensen met een haperend geheugen in hoog tempo toe. Alleen al in de VS kampen miljoenen bejaarden met dementie. De omgeving kijkt vaak machteloos toe hoe dit aftakelingsproces de identiteit en waardigheid van hun geliefden aantast. Muziek uit het verleden van deze patiënten blijkt de verborgen schatten van het geheugen echter weer aan de oppervlakte te brengen. In ‘Alive Inside’, winnaar van de US Documentary Audience Award op Sundance, laat filmmaker Michael Rossato-Bennett zich over een periode van drie jaar rondleiden door sociaal werker Dan Cohen, die enkele ontroerende voorbeelden uit de praktijk laat zien. Bij sommige patiënten doet een simpele melodie, zoals Schubert’s ‘Ave Maria’ of ‘When the Saints Go Marching In’ van Louis Armstrong, lang verloren gewaande gevoelens en herinneringen herleven. De indrukwekkende resultaten van Cohens experimenten worden geduid in gesprekken met deskundigen, onder wie neuroloog Oliver Sacks en muzikant Bobby McFerrin.
Zij verklaren hoe muziek als het ware via de achterdeur in het brein kan inbreken om een sluimerend geheugen wakker te schudden.
78 min

kleur / zwartwit
Gesproken taal: Engels (niet ondertiteld!)

[button link=”https://festivalvocallis.nl/educatie-talentontwikkeling/” type=”big” color=”green” newwindow=”no”] Koop je ticket[/button]

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn