FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Het thema ’Stilte’ in beeld

Thema afbeelding 'Stilte', gecreëerd door Saskia Pfaeltzer. Een hoofd zonder haren of ogen staat afgbeeld. Groene kleuren gaan door de afbeelding heen in de achtergrond en door het hoofd zelf.

Het beeldmerk van Internationaal Festival Vocallis 2023, rond het thema ‘stilte’, is gemaakt door Saskia Pfaeltzer, met als titel ‘innerlijke stilte’.

Saskia Pfaeltzer is een kameleon die zich moeiteloos lijkt aan te passen aan de tijd en de plek, maar bovenal aan haar eigen aspiraties. “Ik moet mezelf blijven verrassen, dat is voor mij de oplossing om plezier te houden in wat ik doe.”

Wie Saskia’s atelier in een voormalig galeriepand aan de Nassaukade in Amsterdam regelmatig passeert, ziet iedere maand wel een nieuw kunstwerk in de etalage: Chinese mannen op paarden uit karton gesneden, wilde tijgers met inkt getekend, schapen- en vogelkoppen op vazen. “Tijdens de academie volgde ik de avond-dansopleiding en maakte ik voornamelijk beelden van danseressen. Ik heb grote bronzen dansparen op pleinen in Helmond en Steensel staan.”

Na een tijd belandde Saskia op St. Maarten waar ze twaalf jaar woonde en met beperkte materialen haar werk maakte. Die tijd op de Antillen is een heftige periode waarin ze eenzaamheid kent en de verwoestende kracht van orkanen ervaart. Haar schilderijen op papier uit deze periode kenmerken zich door kleurrijke Antilliaanse invloeden.

De drang naar vrijheid leidt Saskia in 2010 naar China. “Ik wilde wat anders. Een nieuw land, nieuw materiaal, nieuwe inspiratie. Het is geweldig om een paar maanden in dè porseleinstad (Jingdezhen, Jiangxi) in China te werken.” Daarna zijn er verrassende elementen aan haar werk toegevoegd: beeldboeken en décors van karton.

In 2014 verschijnt de ‘graphic novel’ over de filosoof Spinoza, in 2019 het boek over Nietzsche en in 2022 is het boek over Wittgenstein verschenen; in samenwerking met Erik Bindervoet. In september 2023 verschijnt haar nieuwste boek ” De toekomst van het Amazonewoud” in samenwerking met Pitou van Dijck. Over haar reizen naar China en andere ( niet- westerse) filosofen zien meer boekjes het daglicht. 

Het werk van Saskia Pfaeltzer is te bezichtigen op verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Enkele objecten van Saskia’s werk zijn te bezichtigen zijn in de prachtige Beeldentuin Giardino te Berg en Terblijt.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn