Deze maand gaat de documentaire ‘Jan Brokken zijn oorlog‘ in première. Deze aangrijpende documentaire van Nathalie Toisuta vertelt het persoonlijke en meeslepende verhaal van schrijver Jan Brokken, wiens familie tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geïnterneerd in Japanse kampen in Nederlands-Indië.
De documentaire volgt de emotionele reis van Jan Brokken in zijn zoektocht naar het verleden van zijn familie in Indonesië.
Het verhaal van de Brokken-familie begint als een avontuur.
De ouders van Jan Brokken, jonge twintigers vol enthousiasme, vertrekken naar Celebes in opdracht van de kerk. In dit exotische landschap worden ze gezegend met twee zonen, de oudere broers van Jan. Het paradijs van de familie Brokken wordt ruw verstoord in januari 1942 wanneer Japan Nederlands-Indië binnenvalt. Jans moeder wordt met zijn twee broers, gescheiden van zijn vader, in verschillende Japanse interneringskampen ondergebracht. Hun beproeving in de kampen duurt drie jaar en laat onuitwisbare littekens achter.
Uiteindelijk keren ze terug naar Nederland, waar Jan Brokken in 1949 wordt geboren. Als enige in het gezin zonder persoonlijke ervaring met Nederlands-Indië en de gruwelen van de interneringskampen, kan hij echter niet ontsnappen aan de diepgaande invloed van deze geschiedenis op zijn leven. Zijn boeken en deze film brengen generaties samen in de reflectie op een traumatische, maar essentiële bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.
Op woensdag 22 oktober, in samenwerking met Dominicanen Boekhandel Maastricht, verzorgt Jan Brokken weer een van zijn befaamde vertelconcerten, waarin dit keer Čiurlionis en het werk van andere Baltische componisten centraal staan. U kunt genieten van werken van Pärt, Mägi, Eller, Vasks, Čiurlionis en Gaizauskas, gespeeld door Marcel Worms, piano
en Ursula Schoch, viool.
U kunt zich nu al verzekeren van een ticket voor dit bijzondere concert!