FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Magda Maesen

f619ccb_w1024_hoelangisderust1

Magda Maesen (Hoelbeek 1938 – Genk 2021) studeerde aan de Kunstacademie in Maastricht. Ze liet een omvangrijk oeuvre na van schilderijen, beelden en gedichten, waarvan vele werden bekroond.

De gedichten ‘Hoe lang is de rust’ en ‘Een schip vaart stil aan verre einder’ komen uit een bundel uit 1964 die zij schreef na de dood van haar vader.

Hierin klinkt een hoopvolle, niet-religieuze nieuwsgierigheid naar het hiernamaals door.

De in Tongeren geboren componist Piet Swerts kreeg internationale bekendheid nadat in 1987 zijn werk “Rotations” voor piano en orkest het verplichte werk werd voor de Koningin Elisabethwedstrijd. In 1993 componeerde hij opnieuw het verplichte werk voor deze wedstrijd, ditmaal een vioolconcert. Voor dit stuk, Zodiac, kreeg hij in het kader van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd voor compositie de Grote Prijs in de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd voor compositie.

Hij toonzette twee gedichten van Magda Maesen op verzoek van haar zoon, Vocallis ambassadeur Frank Steijns. Het werk zou in 2023 tijdens ons festival, dat toen als thema ’Stilte” had, in premiere gaan. Door omstandigheden kon de programmering daarvan destijds geen doorgang vinden en gaat het tijdens ons openingsconcert in Theater aan het Vrijthof op 17 oktober in premiere, waar ze gezongen worden door de schoondochter van Magda, Madieke Marjon Schoots.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn