FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Masterclass Liedduo’s

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.11.1″]

Van donderdag 25 oktober tot en met zondag 28 oktober beleeft de Masterclass Liedduo’s zijn 8e editie.
De Masterclass wordt verzorgd door de wereldberoemde alt en pedagoge Jard van Nes (zang) en pianist en liedbegeleider Marien van Nieukerken.
Festival thema dit jaar: Oorlog, Vrede, Vrijheid.

Dagen en tijden van de Masterclass:

  • donderdag 25 oktober, Conservatorium Maastricht: 12.30 – 22.00 uur
  • vrijdag 26 oktober, Kunst- en Cultuurcentrum De Kopermolen in Vaals: 12.30 – 22.00 uur
  • zaterdag 27 oktober, Kunst- en Cultuurcentrum De Kopermolen in Vaals, 10.00 – 17.00 uur
  • zondag 28 oktober, Kunst- en Cultuurcentrum De Kopermolen in Vaals, 10.00 – 17.00 uur

Afsluitend Presentatieconcert:

  • zondag 28 oktober, Kunst- en Cultuurcentrum De Kopermolen in Vaals, 20.00 uur

Kaarten voor het Presentatieconcert kosten € 12,50 incl. servicekosten en zijn HIER te koop.

 

Aanmelden en meer informatie via: masterclass@festivalvocallis.nl.

Als afsluiting vindt er een presentatieconcert plaats op zondag 28 oktober om 20.00 uur in Kunst- en Cultuurcentrum De Kopermolen in Vaals. Dan wordt tevens de befaamde SCANDO Vocallis Liedprijs t.w.v. € 500,00 uitgereikt. Tevens ontvangen de winnaars de uitnodiging om volgend jaar een recital te verzorgen van een gedeelte van het Laureatenconcert 2019. De tweede prijs is een geldbedrag van € 250,00. Beide prijzen worden aangeboden door SCANDO Nederland BV.

Naast de SCANDO Vocallis Liedprijs wordt ook een Publieksprijs uitgereikt. De winnaars van de Publieksprijs ontvangen de mogelijkheid om een professionele opname te laten maken inclusief feedback en coaching, aangeboden door O-recordings uit Echt.

Als docenten zijn aangetrokken de alt Jard van Nes en pianist Marien van Nieukerken. Zij zullen aandacht geven aan zowel de zang- als de pianopartij.

Aanmelding Masterclass
Deze openbare Internationale Masterclass is bedoeld voor (pre-)professionele Liedduo’s. Kandidaten kunnen zich inschrijven door een curriculum vitae (cv) van genoten opleidingen, aangevuld met een actuele geluidsopname en een recente foto per mail te sturen aan: masterclass@festivalvocallis.nl. Aanmeldingen dienen uiterlijk 15 september 2018 ontvangen te zijn.

Geluidsopname en verplicht repertoire
De geluidsopname dient twee liederen te bevatten. De Liedduo’s kunnen een programma samenstellen van 5 liederen. Op grond van de geluidsopname beslissen Jard van Nes/ Marien van Nieukerken i.s.m. met zanger Math Dirks en hoboïst Hans Cuypers over toelating tot de Masterclass. De deelnemers worden uiterlijk 29 september geïnformeerd.

Accommodatie
De deelnemers aan de Masterclass kunnen, indien gewenst, worden ondergebracht in Landal Greenpark te Vaals. De kosten hiertoe bedragen € 20,- per persoon per nacht.

Kosten
De kosten voor deelname aan de Masterclass bedragen € 195,- per deelnemer. inclusief koffie en thee. Deelnemers dienen de deelnamekosten over te maken voor 10 oktober 2018. Indien de deelnamekosten niet tijdig zijn ontvangen vervalt de toelating en wordt de aanmelding automatisch geannuleerd.

Overig
Het wordt zeer op prijs gesteld als de cursisten aanwezig zijn bij alle lessen van deze Masterclass.

De Masterclass vindt plaats in Kunst- en Cultuurcentrum De Kopermolen in Vaals met uitzondering van de eerste dag, deze vindt plaats in het Conservatorium Maastricht. Inbegrepen in de deelnamekosten is koffie en thee.

Achtergrond en aanpak
Voor jonge zangers en hun begeleiders is het van doorslaggevend belang om in ontwikkeling te blijven na afloop van hun professionele studie. De Masterclass voorziet daarin. Deze voor het publiek toegankelijke interpretatiecursus is nadrukkelijk bestemd voor liedduo’s en behandelt zanger en begeleider als een onlosmakelijke eenheid. Een dergelijke benadering is van belang, gelet op de dikwijls eenzijdige aandacht voor de vocale aspecten van het liedvak. In het klassieke lied smelten de muzikale en poëtische gedachten van de componist en tekstdichter samen, en wel in die zin dat de componist in zijn lied ook zijn interpretatie van het gedicht weergeeft.

Om hier een optimale interpretatie aan te kunnen geven is een eerste vereiste dat de beide musici hun verbeeldingskracht ontwikkelen. Daarom stimuleren de docenten Jard van Nes en Marien van Nieukerken bij de zangers en pianisten het voorstellingsvermogen; verbeelding stelt de zanger immers in staat om uitdrukking te geven aan de thematiek van de liedtekst, aan een fijnzinnige uiting van emoties en aan taalnuances. Zij besteden aandacht aan het verschil in stemgebruik (veelkleurigheid in de stem), klemtonen, expressie, emotie en lichaamstaal, in relatie tot de verschillende tekstbelevingen. (Ook tonen zij aan dat een pianist een zanger kan stimuleren ; door impulsen te geven of soms juist door tegengestelde kleuren aan te brengen). Een pianist/liedbegeleider heeft dezelfde kwaliteiten en eigenschappen nodig en vertaalt deze in zijn spel. Taalgevoel en gevoel voor harmonie en kleur zijn voor een liedpianist vereisten.

Het respect waarmee de docenten van deze Masterclass de liedkunst tegemoet treden zal waarneembaar zijn tijdens hun podiumoverleg met de liedduo’s. Hun kennis en expertise verleent de Masterclass bij voorbaat een zeer bijzonder karakter.

Bankgegevens Stichting Vocallis
Rue d’Aubel 7
4852 Hombourg (B)

IBAN: NL95 RABO 0143 4424 30
BIC: RABONL2U

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn