FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Ochtendstilte

Foto van Kees den Dulk. Hij staat aan de kust voor de zee.

De nacht sluipt weg, neemt onrust mee en 
valse toon die duisterde in mij. 
Het morgenlicht breekt aan, bevrijdt 
me van wat boze dromen niet verzwegen. 

Ik loop de tuin in, de ochtendkilte 
stijgt uit de aarde op. Regen
van dauw is over ‘t veld gelegen,
ademt mij toe een ongehoorde stilte.

Stilte! In jouw verborgen werk’lijkheid 
klinkt het alsof de hemel lacht
en ongekend gezang wordt ingeleid.
 
Geef mij de maat aan voor wie wacht
op klanken in veelstemmigheid 
jouw  tonen zijn voor ons bedacht.

De auteur van dit gedicht is als laatbloeier in de wereld van de letteren binnengekomen, Kees den Dulk (1937) heeft als 80+’er de leeftijd van de sterken, en die kracht heeft recentelijk ook de weg naar zijn pen gevonden. Na een economische studie was hij tijdens zijn loopbaan verbonden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij is getrouwd, vader van drie kinderen en opa van diverse kleinkinderen. In de jaren 70 verkaste hij van de bruisende Randstad naar de rust van Zuid-Limburg. Hoewel hij stamt uit een familie waarin het geschreven woord een grote rol speelde en nog speelt, is hij pas de laatste 8 jaar steeds meer bezig met het schrijven van teksten. Gedichten in elkaar zetten geeft hem uitdaging en het helpt hem bij de expressie van allerlei zaken die door zijn gedachten spelen. Soms draagt hij voor in wat hijzelf omschrijft als een lokaal literair café en een enkele keer droomt hij stilletjes over zijn toekomst tussen de taalkunstenaars. 

Hij heeft een periode ‘onderricht’ gekregen van een professioneel dichteres (Pauliene Kruithof) en zijn lief Dien den Dulk-Visser is voor hem een onmisbare kritische meelezer. Zijn inspiraties liggen op het snijvlak van het menselijk samenleven en religie. Het versvorm waarvoor hij kiest is grotendeels vrij. 

In 2020 werden in het Nederlandstalig Literair tijdschrift Liter een aantal gedichten van hem opgenomen, in 2022 gaf hij een bundel uit getiteld “Stemgeluid”, met 48 gedichten en een kort verhaal. Zijn complete werk en zijn gedachten over dichten heeft hij opgenomen en wordt regelmatig bijgehouden in een speciaal daarvoor ingerichte website.

Een aantal malen heeft hij presentaties verzorgd bij bijzondere gelegenheden. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn