FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Ongehoord spektakel

Koninklijke Harmonie Sainte Cécile

Op vrijdag 20 oktober werd Theater aan het Vrijthof door Koninklijke Harmonie Sainte Cécile omgetoverd tot een ware muziektempel.

De tweevoudig WMC-winnaar zette voor de pauze de toon met prachtige vertolkingen van de Ouverture van Dora Pejačević (bewerkt voor harmonieorkest, een wereldprimeur in aanwezigheid van de Kroatische ambassadeur) en werken van Charles Ives en Hector Berlioz, met een glansrol voor wereldsopraan Barbara Haveman. In het werk van Ives werd ons thema Stilte al op een prachtige manier ‘verwoord’ in de ‘onbeantwoorde vraag’. Na de pauze kon het publiek nog even op adem komen met een bijzondere uitvoering van ‘Bimm Bamm’ van Gustav Mahler, waaraan ook kinderkoor Sjamaes en vrouwenkoor Femmeuse hun stemmen leenden.

Wat volgde was een muzikale achtbaan die z’n weerga niet kende. In een weergaloze uitvoering van circus Maximus van John Corigliano zette dirigent Jan Cober het theater compleet op z’n kop. Niet alleen het podium maar ook de zaal werd ingenomen door de musici van Sainte Cécile, die vol overgave lieten zien én vooral horen waarom er 2 maanden lang uren per dag was gerepeteerd voor dit ongehoorde spektakel.
Een verpletterende muzikale ‘chaos’ – een verbeelding van onze wereld nu? – waarin de gecontroleerde kakafonie een ‘prayer’ – een gebed in stilte, om vrede – in harmonie omsloot.

Een avond waar nog lang over nagepraat zal worden!

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn