FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Parijs fin-de-siècle lezingprogramma HOVO

Lucien-Baylac-Vue-panoramique-de-lexposition-universelle-de-1900-1900-Library-of-Congress-Prints-and-Photographs-Division-Washington-D.C.

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid” saved_tabs=”all” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.61″]

Fin de siècle, Frans voor het einde van een eeuw, is de aanduiding van het geestelijk klimaat van de laatste decennia van de 19e eeuw en het eerste decennium van de 20e eeuw, waarin decadentie en estheticisme een vooraanstaande rol spelen. Fin de siècle slaat niet uitsluitend op het tijdsbestek zelf, maar vooral op het levensgevoel dat toentertijd in de cultuur overheerste, het fatalistisch gevoel aan het einde van een cultuurperiode te staan. Het fin de siècle wordt gekenmerkt door cultuurmoeheid en ‘ennui’, door het gevoel dat alles zich al eens eerder heeft voorgedaan, door de ambivalente houding van de bourgeoisie, die in verwarring was door de diverse ontwikkelingen in de laat 19e eeuwse samenleving zoals de evolutieleer van Darwin, de opkomst van het socialisme, de Freudiaanse psychologie. De bourgeoisie betrad de nieuwe eeuw met verwachtingen, maar ook met angst.

Die ambivalentie leidde in de kunst tot een vlucht uit de werkelijkheid, die zich uitte in een veelheid van kunststijlen en –uitingen, van escapisme, van overesthetisering en van dandyisme.

HOVO organiseert in samenwerking met Festival Vocallis een programma over Parijs fin-de-siècle met lezingen van Jac van den Boogaard compleet met het concert De Parijse Salon op zaterdag 4 november.

Drs. Jac. van den Boogard studeerde Geschiedenis en Kunstgeschiedenis in Nijmegen en Rome met als specialisatie Italianistiek. Hij is verbonden aan het Sociaal Historisch Centrum Limburg. Daarnaast is hij verbonden aan diverse instellingen voor cursorisch onderwijs als docent kunst- en cultuurgeschiedenis. Hij verzorgt culturele reizen, excursies en rondleidingen.

Inschrijven kan tot 15 oktober 2017. Na inschrijving ontvangt u alle informatie over de tijdstippen en locaties van HOVO.

 

 

 

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”3.0.61″]<a class=”et_pb_button” style=”background-color: #005bab; border-color: #005bab; color: #fff;” target=”_blank” href=”https://hovozuyd.nl/activiteiten/parijs-fin-de-siecle-2/”>Bestel kaarten</a>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn