FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Vertelconcert Aletta’s lijst

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ fb_built=”1″ bb_built=”1″ _i=”0″ _address=”0″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.0″][et_pb_text _builder_version=”3.29.2″ z_index_tablet=”500″ hover_enabled=”0″ text_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” text_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” text_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” link_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” link_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” link_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” ul_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” ul_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” ul_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” ol_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” ol_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” ol_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” quote_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” quote_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” quote_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_2_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_2_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_2_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_3_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_3_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_3_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_4_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_4_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_4_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_5_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_5_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_5_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_6_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_6_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_6_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

 
 

Vertelconcert Aletta’s lijst

Aletta Jacobs won honderd jaar geleden met haar kompanen de strijd om het vrouwenkiesrecht. Mogelijk kent u haar ook van Aletta’s reis? In de NTR-documentaire reist Step Vaessen in haar voetsporen over de hele wereld. Het bracht ons op het idee voor dit programma: Aletta’s lijst!

Stel… we zouden deze eerste vrouwelijk arts van Nederland een smartphone met koptelefoon kunnen geven. Wie zouden er floreren op haar playlist?

Violiste Eva Stegeman en pianist Tobias Borsboom zoeken het uit met verteller en musicoloog Huib Ramaer en duiken in de mergelgrotten van de Nederlandse muziek.

Uit de mijnschachten van de Nederlandse archieven komen ze naar boven met repertoire van vrouwelijke compositietalenten die Aletta Jacobs zou hebben bewonderd.

Neem supertalenten als Clara Schumann en Amanda Maier, beiden bevriend met Brahms. Ook Belle van Zuylen zal niet ontbreken. Deze componiste schreef al in 1764 dat ze ‘een hekel’ had ‘aan die oude trouwlustigen, die een vrouw nemen om hun behulpzaam te zijn de winter door te komen, die haar uitnodigen zich te warmen aan een kwalijk vuurtje nadat ze de lente en de zomer hebben doorgebracht met het plukken van bloemen en vruchten zonder haar.’

En Elisabeth Kuyper was de eerste vrouw in de compositieklas van Max Bruch in Berlijn!

Deze vrouwen waren in het culturele veld vaak even strijdvaardig als Jacobs in het medische werkveld. In het conservatieve mannenbolwerk van dirigenten, programmeurs, musici en compositiedocenten trachtten ze een gelijkwaardige positie te bevechten.

Samen geven Eva, Tobias en Huib de gedroomde muzikale voorkeur van Aletta alsnog stemrecht, honderd jaar na haar gewonnen strijd voor het vrouwenkiesrecht.

Kom naar Bemelen, beleef het en geniet van dit programma vol ongehoorde verrassend mooie muziek, aangrijpende verhalen en prachtig beeldmateriaal.

Kom op voor de vrouw in de muziek!

De kaarten voor dit concert kosten € 17,00 excl servicekosten per stuk en zijn HIER te koop.

 

Een en ander gerealiseerd in samenwerking met de Heilige Laurentiusparochie in Bemelen.

 

Met dank aan Christel Schlösser, Mondhygiënist.

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn